Jump to content
stevegos

MBAMswissarmy driver is preventing usb drive from ejecting

Recommended Posts

I just updated Windows 10 to the new 1903 feature release and when trying to safely eject an external USB drive to see the following warning message:

The driver '\Driver\MBAMSwissArmy' is preventing this device from being stopped at the moment. Try stopping the device again later.

Of course, later never works and to safely remove the drive I have to shut down.

Using the latest 3.7.1 of Malwarebytes and never seen this message prior to the Windows 1903 update.

Any ideas how to resolve this?

Share this post


Link to post
Share on other sites

***This is an automated reply***

Hi,

Thanks for posting in the Malwarebytes 3 Help forum.

 

If you are having technical issues with our Windows product, please do the following: 

Spoiler

If you haven’t already done so, please run the Malwarebytes Support Tool and then attach the logs in your next reply:

NOTE: The tools and the information obtained is safe and not harmful to your privacy or your computer, please allow the programs to run if blocked by your system.

  1. Download Malwarebytes Support Tool
  2. Once the file is downloaded, open your Downloads folder/location of the downloaded file
  3. Double-click mb-support-X.X.X.XXXX.exe to run the program
    • You may be prompted by User Account Control (UAC) to allow changes to be made to your computer. Click Yes to consent.
  4. Place a checkmark next to Accept License Agreement and click Next
  5. You will be presented with a page stating, "Get Started!"
  6. Click the Advanced tab on the left column
    0. UI.png
  7. Click the Gather Logs button
    17. Advanced.png
  8. A progress bar will appear and the program will proceed with getting logs from your computer
    19. System Repair Progress.png
  9. Upon completion, click a file named mbst-grab-results.zip will be saved to your Desktop. Click OK
  10. Please attach the file in your next reply. Before submitting your reply, be sure to enable "Notify me of replies" like so:
     notify me.jpeg  

Click "Reveal Hidden Contents" below for details on how to attach a file:
 

Spoiler

To save attachments, please click the link as shown below. You can click and drag the files to this bar or you can click the choose files, then browse to where your files are located, select them and click the Open button.

mb_attach.jpg.220985d559e943927cbe3c078b
 

One of our experts will be able to assist you shortly.

 

If you are having licensing issues, please do the following: 

Spoiler

For any of these issues:

  • Renewals
  • Refunds (including double billing)
  • Cancellations
  • Update Billing Info
  • Multiple Transactions
  • Consumer Purchases
  • Transaction Receipt

Please contact our support team at https://support.malwarebytes.com/community/consumer/pages/contact-us to get help

If you need help looking up your license details, please head here: https://support.malwarebytes.com/docs/DOC-1264 

 

Thanks in advance for your patience.

-The Malwarebytes Forum Team

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have run the support tool which reinstalled Malwarebytes and for now has fixed the problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the update.  Please let us know if this issue returns.  In the meantime I'll be reporting this issue to the Product team for analysis.

If the issue does return, please use the Malwarebytes Support Tool to collect logs and attach them here for analysis:

  1. Run the Malwarebytes Support Tool
  2. Accept the EULA and click Advanced tab on the left (not Start Repair)
  3. Click the Gather Logs button, and once it completes, attach the zip file it creates on your desktop to your next reply

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Hi @stevegos,

Do you know which Malwarebytes component package version was installed prior to you running the Malwarebytes Support Tool?

The issue you've reported was first seen a few months ago and is something we addressed in the most recent component package update (1.0.586) released on April 25th.

Edited by LiquidTension

Share this post


Link to post
Share on other sites

No, I don't but it was a brand new laptop only 10 days ago and a new download of Malwarebytes was installed as soon as it was up and running - well after April 25th!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Thanks for confirming. Would you mind carrying out the steps below so we can take a closer look at your current setup please?

YbWgqUx.png Malwarebytes Support Tool (MBST)

  • Please rerun the Malwarebytes Support Tool.
  • If necessary, it can be redownloaded using the following link: http://downloads.malwarebytes.com/file/mbst
  • Click the Advanced menu on the left. Please do not click Start Repair.
  • Click Gather Logs.
  • Upon completion, click OK.
  • A file named HSPwQfy.png mbst-grab-results.zip will be saved to your Desktop.
  • Please attach the file in your next reply.
     

When you were experiencing the issue, did it only occur after a scan had been performed by Malwarebytes in that particular Windows session?

Edited by LiquidTension

Share this post


Link to post
Share on other sites

Logs attached. No scan performed by Malwarebytes. I had updated to the latest Windows Feature update released a few days ago and rebooted a few times. The usb drive had been attached all the time. I went to eject it as I normally do when the warning message appeared for the first time. Whilst this laptop is very new I had ejected the usb drive 20+ times and never seen the warning.

mbst-grab-results.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks very much. We'll see if we can reproduce the behaviour you experienced.

In the meantime, please let us know if you encounter any further issues.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I did not cancel any in-progress scans.  The USB drive was connected to the computer and when trying to safely eject, the message came up.  It didn't matter if I had restarted the computer I still had the same message.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please do the following so that we may take a closer look at your Malwarebytes installation and hopefully figure out what is causing this issue:

  1. Download and run the Malwarebytes Support Tool
  2. Accept the EULA and click Advanced tab on the left (not Start Repair)
  3. Click the Gather Logs button, and once it completes, attach the zip file it creates on your desktop to your next reply

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

This site uses cookies - We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.