Jump to content
j_french

Using SCCM to Install Malwarebytes version 1.9

Recommended Posts

Hi

We have updated the Malwarebytes Server and Malwarebytes management console. We generated the msi with all of the standard defaults for the client package.  When I ran the clientsetup.msi onto a machine that had Malwarebytes Managed Client v1.8 the installation installed another application the Malwarebytes Managed Client v1.9.  I was under the impression that this installation updated and replaced the existing client, so that there wouldn't be 2 versions of Malwarebytes Managed Client.  The machine now has both Malwarebytes Managed Client v1.9 and Malwarebytes Managed Client v1.8 installed. Is there an command line switch that we need to use so that when we use SCCM to silently deploy this msi, so that the installation just replaces the current version with the new version on the system? We would like to not have both Malwarebytes Managed Client v1.9 and Malwarebytes Managed Client v1.8 installed on the endpoints.  We would like to deploy the msi through an SCCM application to systems that have the version 1.8 running, and just replace that version with this new version.

 

Thank You :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi
 

We updated our server and our management consoles to the newest version of Malwarebytes 1.9.  I generated an msi to update our endpoints from the server. I put a SCCM applcation together to install the Malwarebytes onto the endpoints.  However this msi doesn't replace the existing Malwarebytes 1.8 on the system, but instead installs an additional version 1.9 So, the systems have both 1.8 and 1.9 version.

I was just going to do the uninstall of the Malwarebytes 1.8 with the msiexe /x command, and then do the malwarebytes 1.9 msiexe /i command to install the newest version.  But I do that hte application doesn't seem to fully install.

It seems when the msi gets installed it isn't showing the "M" in the taskbar.  Also the C:\Program Files (x86)\Malwarebytes' Anti-Malware\ folder only contains mbabmext.dll file. The anti-ransomware and the anti-exploit seem to be installed successfully, but the anti-malware seems not to be fully installed.

What are the recommended steps of updating the endpoints to this newest version through SCCM methods (remote measures)?  Does the msi need to be copied locally?  Or can I in a script point to the msi on the network server?

 

Thanks :0)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

The expected behaviour would be for there to be only one Managed Client installed.

Please be careful though as there are two versions that start with 1.8 the older 1.8 Managed Client Version and our Current 1.80 Anti-Malware version. The 1.80 Anti-Malware is the latest and would be expected to be present in addition to the 1.9 Managed Client Version.

If we do see two Managed Clients on any endpoints we would want to run the following cleanup and reinstall:

https://support.malwarebytes.com/docs/DOC-2333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kevin,

Our systems currently have: Malwarebytes Managed Client 1.8..0.3443. Installation: C:\Program Files x86\Malwarebytes Anti Malware 1.80.2.1012, Malwarebytes Anti Exploit 1.09.2.1291, Malwarebytes Managed Client 1.8.0.3443.

When I run the msi to upgrade the endpoint to version 1.9 I get: Malwarebytes' Managed Client 1.9.3671, Malwarebytes' Managed Client 1.8.0.3443, Malwarebytes Anti Exploit version 1.12.2.124; Malwarebytes Anti Ransomware 0.9.18.806-1.1.185 update package 1.1.185, Malwarebytes Anti Malware 1.80.2.1012.

If I uninstall Malwarebytes' Management Client by command in batch file msiexec /x {xxxx} and then do the installation msiexec /i  of the 1.9 version the Malwarebytes Managed Client is 1.9.3671; Malwarebytes Anti Exploit version 1.12.2.124; Malwarebytes Anti Ransomware 0.9.18.806-1.1.185 update package 1.1.185, but no anti malware. However no Malwarebytes Anti Malware is installed. The installation looks alright, expect that the endpoint has Malwarebytes' Managed Client 1.9.3671, and Malwarebytes' Managed Client 1.8.0.3443 showing in control panel program and features. 

Whats the recommended process of updating our endpoints with remote measures to the latest version 1.9? We have update the servers, management consoles, and generated the msi package that we can deploy with SCCM.

Do we need to do the cleanup utility first (no restart), and then the 1.9 installation?  Does the 1.9 contain all needed files, so that if I did do the cleanup utility first, and then the 1.9 installation that the endpoint would have all needed files?

Thank You!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am planning to update to 1.9 and would like to know if there is a recommended process. 

Any update?

Thanks,

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi @j_french, a short workaround can be to make a new installer package and not include the Anti-Malware portion. It has not changed and does not need to be installed in an upgrade. Additionally, if your endpoint's Anti-Exploit version exceeds what is bundled in the installer, it can be skipped as well.

The issue you are having has cropped up in the past with 3rd party deployment from time to time. When using 3rd party deployment the advice we gave back then, and the best way we found to avoid this, was to do an uninstall, restart, reinstall upgrade process. Though with what you are experiencing in your 1.9, we have had some trickling reports that this 1.8 and 1.9 double install can happen using the built-in push tool. We are looking at the install process but have not found the exact cause with this hiccup just yet.

If you have current examples of this, may I ask if you could post some of the logs from the upgrade attempts? Look in Windows temp, C:\Windows\Temp\MSIxxxxx.LOG, sort by date and look inside for them referring to "clientsetup.msi" (or if renamed, whatever that may be). Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

This site uses cookies - We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.