Jump to content
Robert-

Malwarebytes 3.6.1 is locking up my desktop

Recommended Posts

original ticket from 12/20 8:55 am "Unable to turn on malware toggle in Malware Premium"

The original ticket was opened because the first four toggles on the Protection tab were stuck in the off position.  My desktop had started locking up/freezing, which caused me to check Malware bytes.  Working with "Nasdaq" fixed the toggle problem, however the 3.6.1.2711 version is repeatedly locking my desktop, sometimes before I can even get on the forum and type a message to you.  Out of curiosity, I turned off all toggles on the Protection tab yesterday, and my desktop has not locked up since.  Per directions from Nasdaq, I will go ahead and do the FRST dumps (etc.) and send you the results.  I think it's pretty clear Malwarebytes is locking my desktop up, I'm hoping we can fix that.  I'll go pull down the latest everything, create the dumps, and will attach them to another post on this new topic.    My Component package version is 1.0.508, and my update package version is now 1.0.8461. 

image.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

***This is an automated reply***

Hi,

Thanks for posting in the Malwarebytes 3 Help forum.

 

If you are having technical issues with our Windows product, please do the following: 

Spoiler

If you haven’t already done so, please run the Malwarebytes Support Tool and then attach the logs in your next reply:

NOTE: The tools and the information obtained is safe and not harmful to your privacy or your computer, please allow the programs to run if blocked by your system.

  1. Download Malwarebytes Support Tool
  2. Once the file is downloaded, open your Downloads folder/location of the downloaded file
  3. Double-click mb-support-X.X.X.XXXX.exe to run the program
    • You may be prompted by User Account Control (UAC) to allow changes to be made to your computer. Click Yes to consent.
  4. Place a checkmark next to Accept License Agreement and click Next
  5. You will be presented with a page stating, "Get Started!"
  6. Click the Advanced tab
    Repair menu_arrows.png
     
  7. Click the Gather Logs button
    Advanced_arrows.png
     
  8. A progress bar will appear and the program will proceed with getting logs from your computer
    Advanced Gather Logs_arrows.png
     
  9. Upon completion, click a file named mbst-grab-results.zip will be saved to your Desktop. Click OK
    Advanced Gather Logs completed_arrows.png
     
  10. Please attach the file in your next reply. Before submitting your reply, be sure to enable "Notify me of replies" like so:
     notify me.jpeg  

Click "Reveal Hidden Contents" below for details on how to attach a file:
 

Spoiler

To save attachments, please click the link as shown below. You can click and drag the files to this bar or you can click the choose files, then browse to where your files are located, select them and click the Open button.

mb_attach.jpg.220985d559e943927cbe3c078b
 

One of our experts will be able to assist you shortly.

 

If you are having licensing issues, please do the following: 

Spoiler

For any of these issues:

  • Renewals
  • Refunds (including double billing)
  • Cancellations
  • Update Billing Info
  • Multiple Transactions
  • Consumer Purchases
  • Transaction Receipt

Please contact our support team at https://support.malwarebytes.com/community/consumer/pages/contact-us to get help

If you need help looking up your license details, please head here: https://support.malwarebytes.com/docs/DOC-1264 

 

Thanks in advance for your patience.

-The Malwarebytes Forum Team

Share this post


Link to post
Share on other sites

I will be watching this for results as my system has been locking up also.  My original version 3.1.2.1733, updated to 3.6.1.2711.  Found the various toggles not switching from OFF back to ON.  My (the wife' machine) secondary machine was fine until about a week later.  I have spent several days rebuilding etc., to then realise as soon as MalwareByte was installed the problem kicks off again, however, the wife's machine since rebuild and with 3.6.1.2711 is working fine still?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello @DocRyan and :welcome:

Please consider grabbing your system's troubleshooting data as it might be very helpful to not only you, but other users.  If you agree, please proceed.

For the experts to begin an accurate analysis, please study the Locked/Pinned topic: Having problems using Malwarebytes? Please follow these steps.

Then, attach the resultant archived zip file 3YDDDvL.pngmbst-grab-results.zip to your next reply here.

Thank you and season's greetings.

Edited by 1PW

Share this post


Link to post
Share on other sites

1PW, my "mbst-grab-results.zip file was posted above in my last/previous message.  Are you asking me to pull them again?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello @Robert-:

No.  I truly apologize for the confusion.  Things like that happen when another steals your thread...

However, please reconsider selecting the Follow button near the upper-right corner of this topic.

Thank you.

Edited by 1PW

Share this post


Link to post
Share on other sites

No worries!  I pulled the log files with Malware turned off (so it would not lock the computer), let me know if you need me to pull logs with Malware enabled, I'll give it my best shot.  I was originally working with Nasdaq on this, I'm here on a new thread per following the "Having problems using Malwarebytes" topic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello @Robert-:

At this time, I believe the best course is to permit the staffers/devs to determine the next move based on the posted grab file.

Season's greetings and Thank you.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, seasons greetings to you too!  

I am good with waiting to hear back.  If you/they need anything, please let me know.  I'd love to get this fixed...

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, DocRyan said:

I will be watching this for results as my system has been locking up also.  My original version 3.1.2.1733, updated to 3.6.1.2711.  Found the various toggles not switching from OFF back to ON.  My (the wife' machine) secondary machine was fine until about a week later.  I have spent several days rebuilding etc., to then realise as soon as MalwareByte was installed the problem kicks off again, however, the wife's machine since rebuild and with 3.6.1.2711 is working fine still?!

I've been on 3.6.1.2711-1.0.508 for some time but no end of trouble on one of my PCs today.

Share this post


Link to post
Share on other sites

There are many topics referring to this hard freeze issue. Put "freezing" as a search term and you can look through most of them. Last I heard was that Tech Support was working on it.

I have not experienced the issue for 2 or three days now. Due to the random behavior of this freezing issue I do not consider myself out of the woods .

The action I took was placing these files in my Avast AV exclusions (to prevent conflict between MWB and AV) :

C:\Program Files\Malwarebytes\Anti-Malware\MbamPt.exe

C:\Program Files\Malwarebytes\Anti-Malware\mbam.exe

C:\Program Files\Malwarebytes\Anti-Malware\assistant.exe

C:\Program Files\Malwarebytes\Anti-Malware\MBAMWsc.exe

C:\Program Files\Malwarebytes\Anti-Malware\mbamtray.exe

C:\Program Files\Malwarebytes\Anti-Malware\MBAMService.exe

C:\Windows\System32\drivers\mbam.sys

C:\Windows\System32\drivers\mwac.sys

C:\Windows\System32\drivers\mbamswissarmy.sys

C:\Windows\System32\drivers\mbamchameleon.sys

C:\Windows\System32\drivers\farflt.sys

C:\Windows\System32\drivers\mbae64.sys

Many people have been saying that turning off Real Time Protection will help in getting less freezes until Tech Support can resolve this. I have chosen not to do that.I will report any future freezing of my PC

Share this post


Link to post
Share on other sites

started locking up on Sunday (23Dec) evening - would hard boot and within min's would lock up again - didn't even get to logon sometimes. 

disabled non-ms services and startup and was able to isolate to mbam prem - latest..

disabled the mbam service and issue stopped.

found link to prior version installers and went to the last one prior (1.0.463) and so far so good (turned off updating for now).

if this one starts acting up, will try another one back.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have the Update Package Version 1.0.8539 and have had no freezes whatsoever. Curious what version of Windows you have running?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I hope the Malwarebytes team has not forgotten me and does not presume I am "fixed" - I'm not, I turned Malwarebytes off and my machine stopped locking up.  Last comment to me was 12/25.  Is there a newer version I should try?  What are my next steps??

Share this post


Link to post
Share on other sites

If i was a betting man i would wager that the Techs who are capable of fixing this are on Holiday Vacation.

If this is so, they better get back soon and fix this. My renewal of MWB is due Jan 20 and I am seriously considering ending my account . I had to uninstall my MWB because i tried to use their repair tool and it screwed of my PC (could not get to mt Desktop). I ended up uninstalling from Safe Mode just to get my PC working again. I have not had a lock up (freeze) since then.

Share this post


Link to post
Share on other sites

There are a lot of bugs in this latest release, that's why it's taking so long to get a fix.  They aren't going to fix just one issue and release a patch just to release 2 or 3 more fixes for the other outstanding issues afterwards.  I suspect there was a problem with the most recent update/build that reverted several issues that had been fixed in earlier releases to a pre-fixed state and they're probably working to track down and undo whatever it was that broke the build process to keep all desirable changes and revert all of the bug regressions in the build because we've seen all of these issues before (system hangs/freezes in Windows 7, protection components not enabling, conflicts with Web Protection and third party web filters etc.) and all of them were fixed in the past.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No problem at all, and I understand why you're anxious for a fix; we all are for sure.  I've been reporting these issues to the Product team constantly since build 508 was first released to document all of this for them in the hopes that the Devs will benefit from all the details and get to a fixed build that much sooner, but I know that they have a lot on their plates in fixing this particular release because of all these regressions and I'm sure they are also working to track down and correct whatever it was that caused these regressions to occur in the first place to hopefully prevent anything like this from happening again.  It could be something as simple as a corrupt file in the compiler that they use for the build process or some automated script or function in the build system that messed it up, but whatever it is they have to not only fix the things that went wrong with build 508, but also make sure that future builds/releases won't be affected by it so that we don't have to go through all this again.

Whatever went wrong, it undid a LOT of hard work that they put in over the past several months~a year on the product and I know they can't be happy about that and I'm certain they're as anxious to have it fixed as we are.

I know this doesn't excuse the issues and I certainly don't mean to trivialize what those affected by these issues are dealing with, I just know first-hand that the Devs are very dedicated to their work and that they must be working hard on getting this corrected.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@exile360, thanks for the insight.  I have so many Win 7 clients that have called me with the freeze issue and have had to remotely connect to each one to either remove the software because they no longer want it on their computer or had to disable Web and Ransomware protection to keep them going.  I have Win 10 on my work PC's so I did not witness the issue before my clients did.  Nothing in common between them all except that all had Win 7, the latest Malwarebytes updates, and the Dec. Microsoft updates.  I can't be that patient because (a) I have some pissed off clients, (b) Malwarebytes is not owning this communication-wise unless there is something on their website I missed, (c) this tells me there was something missed in the QC of the updates before release.  Call it what you wish, lack of proper testing, can't test every possible computer config in the world, etc.  Why can't Malwarebytes just push out the previous release that was working until they figure out the issues and properly test before releasing any changes again?  Easier said than done? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Good news so far, I have been running the latest version with all protection toggles on since 8 am, 6 hours now, no lockup/freeze.  Potentially fixed??

Still 3.6.1.2711, component 1.0.508, but the update package version is now at 1.0.8549

  

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Robert, good news.  Looked back at your posts and missed reading if you are on Win 7 or not.  Please confirm.

I am still very disappointed that Malwarebytes is not owning this from a communication standpoint and that it takes forum members to keep each other updated.  Thank goodness for forum member support!  I expected at a minimum that Malwarebytes would would be pinned something acknowledging that there is an issue, they are working on a solution, etc..  There is nothing here: https://forums.malwarebytes.com/forum/41-malwarebytes-3-support-forum/

It is as if there is an internal policy that they can never let the public know they messed up.  I for one appreciate honesty and can be accepting of some rare issues as long as I see the ownership and the communication is out quickly.  I can't imagine how many individuals without knowledge of this forum have spent countless hours trying to identify the source of the issue, lost documents they were working on, re-installed the OS only to see the issue re-occur, etc.

There are Norton haters out there and I am not promoting Norton, but at least they will own an issue.  They will pin the issue here, in the case of Norton Security: https://community.norton.com/en/forums/norton-security

And an example of a thread with clear involvement from Staff supporting identification of issues leading towards resolution: https://community.norton.com/en/forums/hot-issues-and-fixes

This may be the 2nd or 3rd major issue I've witnessed with Malwarebytes and I can't think of a time where they owned the communication letting users know of the issue, that they are working on a fix, and finally that the fix was out.  If I am incorrect, feel free to point out an example I may have missed where they communicated quickly from beginning to end.

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mkaz,

I wholeheartedly agree with communication problem. They could send out email saying they are having some reports of (this or that) on our W7 Customers . If you are experiencing this issue do (this or that) as a temporary solution until we resolve. That way guys like me who had a clone of my drive C that was a few weeks old, loads the clone as OS only to find the problem is still there. The only reason I checked the Forum was that I had a faint recollection of something happening similar to this a year or so ago.

Yes , I really feel bad for those who reformatted the system and now they have to reinstall all their  programs and may have lost something important they were working on.

 

Robert-,

I don't like sounding pessimistic, but I had the same version and I went as long as a week with no freeze, and then to my disappointment it started freezing again, Sometimes multiple times a day and sometimes every couple of days. Finally a few days ago I uninstalled MWB. Waiting for the "fix".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

This site uses cookies - We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.