Jump to content

Recommended Posts

I was in the middle of playing a video game when all of a sudden I get a pop up stating that real time protection was turned off. I go to open Malwarebytes to fix the issue and get the message mbcut.dll not found.

mbst-grab-results.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

***This is an automated reply***

Hi,

Thanks for posting in the Malwarebytes 3 Help forum.

 

If you are having technical issues with our Windows product, please do the following: 

Spoiler

If you haven’t already done so, please run the Malwarebytes Support Tool and then attach the logs in your next reply:

NOTE: The tools and the information obtained is safe and not harmful to your privacy or your computer, please allow the programs to run if blocked by your system.

  • Download Malwarebytes Support Tool
  • Once the file is downloaded, open your Downloads folder/location of the downloaded file
  • Double-click mb-support-X.X.X.XXXX.exe to run the program
    • You may be prompted by User Account Control (UAC) to allow changes to be made to your computer. Click Yes to consent.
  • Place a checkmark next to Accept License Agreement and click Next
  • You will be presented with a page stating, "Welcome to the Malwarebytes Support Tool!"
  • Click the Advanced Options link

    welcome mbst.png
     
  • Click the Gather Logs button

    gatherlogs.png
     
  • A progress bar will appear and the program will proceed to gather troubleshooting information from your computer
  • Upon completion, click OK
  • A file named mbst-grab-results.zip will be saved to your Desktop
  • Please attach the file in your next reply. Before submitting your reply, be sure to enable "Notify me of replies" like so:

     notify me.jpeg  


    Click "Reveal Hidden Contents" below for details on how to attach a file:
     
    Spoiler

    To save attachments, please click the link as shown below. You can click and drag the files to this bar or you can click the choose files, then browse to where your files are located, select them and click the Open button.

    mb_attach.jpg.220985d559e943927cbe3c078b
     

One of our experts will be able to assist you shortly.

 

If you are having licensing issues, please do the following: 

Spoiler

For any of these issues:

  • Renewals
  • Refunds (including double billing)
  • Cancellations
  • Update Billing Info
  • Multiple Transactions
  • Consumer Purchases
  • Transaction Receipt

Please contact our support team at https://support.malwarebytes.com/community/consumer/pages/contact-us to get help

If you need help looking up your license details, please head here: https://support.malwarebytes.com/docs/DOC-1264 

 

Thanks in advance for your patience.

-The Malwarebytes Forum Team

Share this post


Link to post
Share on other sites

I took a look at your logs and checked my own system and sure enough, there appears to be no mbcut.dll in your Malwarebytes Program Files folder though it does exist on my system.  I'm guessing either something removed it or that it wasn't properly replaced during a recent program update, like perhaps the recently released component update 1.0.421 which I see you have installed.  I'd recommend downloading the latest build from here and installing it over the top of your existing version, then opening Malwarebytes and navigating to Settings>Application and clicking the Install Application Updates button to make sure it's fully up to date.

The only other issue I noticed was this referenced in your update log:

File not found in update pkg: C:\PROGRAMDATA\MALWAREBYTES\MBAMSERVICE\ctlrupdate\mbae.sys

It does mention the mbcut.dll file here, but it doesn't list any errors about the file:

Moving UI file: C:\PROGRAMDATA\MALWAREBYTES\MBAMSERVICE\ctlrupd2\mbcut.dll

So perhaps it was in the process of moving/replacing files during the update and there was an issue that caused it to fail to replace some of the files it moved.

Please let us know how it goes and if any issues persist.

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ran the installer and that worked. its now up and running. No idea what caused the file to go missing,  thanks so much.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I bet there is some kind of problem with the recent component package causing this.  It seems many users are having this issue right now, but hopefully a quick reinstall is all it takes to fix it.

Also, please check to verify that you have the latest build installed now:

Latest.png.1c29592559c03b9ab066737384c39fdd.png

If not, then go to Settings>Application and click the Install Application Updates button again to force it to update to the latest version and let us know if the problem returns.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sorry it took so long to answer been busy, but yes my program is completely up to date.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

This site uses cookies - We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.