Jump to content
johnnyzero

MBAM tray not loading on startup

Recommended Posts

I installed the latest build of Malwarebytes (trial version) on a client's Windows 10 machine (clean installation of latest 1709 build), and the Malwarebyes Tray Application doesn't want to load on startup.

Curiously, it won't load on startup if I've done a "Shutdown", but it will load fine if I do a "Restart". I suspect it may have something to do with Win 10's Hybrid Shutdown feature. 

Anyone else experiencing this problem?

(btw, I was able to sidestep this problem by adding an mbamtray.exe shortcut to the Windows "Startup" folder, but I'd rather have it working the right way, if possible).

Share this post


Link to post
Share on other sites

***This is an automated reply***

Hi,

Thanks for posting in the Malwarebytes 3 Help forum.

 

If you are having technical issues with our Windows product, please do the following: 

Spoiler

If you haven't done so already, please run these two tools and then attach the logs in your next reply:

NOTE: The tools and the information obtained is safe and not harmful to your privacy or your computer, please allow the programs to run if blocked by your system.

  • Farbar Recovery Scan Tool (FRST)
    1. Download FRST and save it to your desktop
      Note: You need to run the version compatible with your system. You can check here if you're not sure if your computer is 32-bit or 64-bit
    2. Double-click to run FRST and when the tool opens click "Yes" to the disclaimer
    3. Press the "Scan" button
    4. This will produce two files in the same location (directory) as FRST: FRST.txt and Addition.txt
      • Leave the log files in the current location, they will be automatically collected by mb-check once you complete the next set of instructions
  • MB-Check
    1. Download MB-Check and save to your desktop
    2. Double-click to run MB-Check and within a few second the command window will open, press "Enter" to accept the EULA then click "OK" 
    3. This will produce one log file on your desktop: mb-check-results.zip
      • This file will include the FRST logs generated from the previous set of instructions
      • Attach this file to your forum post by clicking on the "Drag files here to attach, or choose files..." or simply drag the file to the attachment area

One of our experts will be able to assist you shortly.

 

If you are having licensing issues, please do the following: 

Spoiler

For any of these issues:

  • Renewals
  • Refunds (including double billing)
  • Cancellations
  • Update Billing Info
  • Multiple Transactions
  • Consumer Purchases
  • Transaction Receipt

Please contact our support team at https://support.malwarebytes.com/community/consumer/pages/contact-us to get help

If you need help looking up your license details, please head here: https://support.malwarebytes.com/docs/DOC-1264 

 

Thanks in advance for your patience.

-The Malwarebytes Forum Team

Share this post


Link to post
Share on other sites

Greetings,

I believe this is being caused due to a compatibility issue with Fast Startup in Windows 10.  Please try disabling that setting; instructions on how to do so may be found here.

Also, in order to ensure that the Developers have all of the data they need to hopefully fix this in a future release please do the following:

  1. Download and run the Malwarebytes Support Tool
  2. Accept the EULA and click Advanced Options on the main page (not Get Started)
  3. Click the Gather Logs button, and once it completes, attach the zip file it creates on your desktop to your next reply

Please let me know if the issue is fixed or not and if there are any other problems.

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, if I disable Fast Startup (aka Hybrid Shutdown), then it loads correctly. So it's definitely an issue of incompatibility w/ Fast Startup feature. Hopefully it will be fixed in a future Malwarebytes release.

I'm kinda surprised that more people aren't reporting this problem. Or perhaps it's a problem with the way that this particular machine implements Fast Startup.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have exactly this problem also. I almost made my own thread about it before seeing this.

I don't know if turning off fast start up is something I want to do. I kind of like it when my pc is fast at doing things... :P I'd much prefer you fixed the problem with malwarebytes.

 

It's not a major issue, but it's annoying. The actual live protection etc is still active even though it's not in the system tray?

Edited by Vivec22

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'd suggesting trying it without Fast Startup just to see how much slower it is.  If you've got an SSD you might be surprised at how quickly the system starts, even with Fast Startup disabled.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

This site uses cookies - We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.